Briga o zdravlju u letnjim mesecima: Obavezna zaštitna oprema

Leto je period kome se mnogi raduju jer leto obično znači: more, plaža, odmor. Ove godine sam početak leta je paklen i teško se izlazi na kraj sa temperaturom iznad 35 °C. Ipak, za one koji rade na otvorenom leto je najteži period u godini, pun rizika u borbi sa celodnevnom vrućinom.

Visoke temperature u letnjim mesecima negativno utiču na zdravlje ljudi, naročito na starije osobe i hronične pacijente. Riziku su posebno izloženi radnici koji rade na otvorenom, pre svega oni u oblasti poljoprivrede ili građevine. Kada posao obavljaju na temperaturi iznad 36°C smatra se da rade u nepovoljnim radnim uslovima.

Veoma visoke temperature utiču na zdravlje radnika i tada dolazi do bržeg zamaranja i pada koncentracije, dehidratacije organizma, sunčanice, ali i do iscrpljenosti i toplotnih grčeva, osipa i toplotnog udara.

Ministrastvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Uprava za bezbednost na radu Republike Srbije daju smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, a to su organizacija rada, osposobljavanje zaposlenih za bezbedan rad, sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu/radna odela i prevencija zdravstvenih problema.

leto 1

Organizacija rada podrazumeva izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 do 16 sati, ukoliko to dozvoljava proces rada), organizovanje rada po smenama, uvođenje dodatne radne snage, pravljenje češćih pauza uz pružanje velikih količina bezalkoholnih napitaka i privremeno skidanje zaštitne opreme, obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći, preraspodelu obavljanja poslova (najteži deo posla treba da se obavlja u hladnijem delu dana), adekvatan prostor gde zaposleni mogu da se odmore i sklone od sunca i izvršenje aklimatizacije zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.

Zaposleni treba da vode računa i unose što više tečnosti, da izbegavaju masnu i „tešku“ hranu. Na visokim temperaturama zdrave, odrasle osobe treba da unose 8 do 10 čaša vode dnevno, a ukoliko se bave fizičkim aktivnostima, ovoj količini treba dodati jednu do 3 čaše vode za svaki sat aktivnosti. Treba smanjiti unos kofeinskih i alkoholnih napitaka jer uslovljavaju dodatni gubitak vode. Tečnost treba unostiti postepeno, gutljaj po gutljaj. Kada je u pitanju hrana, obroci treba da budu redovni, meso dobro termički obrađeno, a povrće i voće temeljno oprano.

Oprema za ličnu zaštitu

Rad na visokim temperaturama zahteva odgovarajuću ličnu zaštitnu opremu koja će zaposlenima obezbediti sigurnost i udobnost na radu. Adekvatna i kvalitetna radna odeća i oprema olakšava rad, jer se zahvaljujući njoj radnici osećaju prijatnije, ali i bezbednije. Oprema i odeća za rad na visokim temperaturama treba da bude izrađena od laganih, prirodnih materijala u svetlim bojama. Ukoliko zaposleni nije u obavezi da nosi sredstvo za zaštitu glave, treba da nosi maramu, kapu ili lagani šešir šireg oboda.

Za optimalan fizički i mentalni rad u zatvorenom prostoru temperatura ne bi trebalo da pređe 28°C. Na ovako visokim temperaturama, vlažnost vazduha treba da bude mala, najviše 55%.

U svojoj ponudi „Patrol PM“ ima radna odela i opremu koja će zaposlenima u različitim delatnostima biti oslonac i garant sigurnosti, pa samim tim i veće produktivnosti.

worker with large crane site and sunset background

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s