Jutarnji rituali koji garantuju uspešan dan

Bilo da na prvi zvuk alarma skačete iz kreveta, ili lagano doručkujete dok čitate vesti, proveravate mejlove i društvene mreže, po jutru se dan poznaje, pa način na koji provodite jutro može da obeleži ceo predstojeći dan.

To je razlog zbog kojeg su svetski lideri, uspešni poslovni ljudi ustalili jutarnje rituale koji će im obezbediti maksimalnu produktivnost,  energiju i kreativnost u radu. Možda će Vam njihovi saveti dati ideju kako da započnete novi dan i pronađete tajnu uspeha.

morning 1

  1. Arianna Huffington, osnivač američkog novinskog portala Huffington Post, svako jutro počinje meditacijom koja traje 30 minuta. Uverena je u blagodet meditacije, pa svojim zaposlenima nudi nedeljne časove.
  2. Simon Cowell, osnivač i jedan od članova žirija u popularnom muzičkom takmičenju X faktor, dan počinje doručkom koji se sastoji od čaše tople vode sa limunom, soka od papaje i limete, žitarica, čaja i tri smutija.
  3. Osnivač Facebook-a, Mark Zuckerberg, ukoliko ne radi tokom noći, ustaje u 8 sati. Kako ujutru ne bi trošio vreme razmišljajući šta će da obuče, svakog dana nosi isti model majice.
  4. Čuvena američka TV voditeljka Oprah Winfrey se budi između 5.30 i 6 sati i odmah prione na vežbanje. Do 7.30 sati je već u šminkernici jer je čeka snimanje dve emisije, što traje do 11.30 sati. Pauzu pravi uz napitak od spanaća, peršuna, malo soka od jabuke, celera i krastavca.
  5. Urednica modnog časopisa Vogue, Anna Wintour, budi se svakog dana pre zore i do 6.45 već je odigrala jednočasovnu partiju tenisa. Nakon toga sređuje svoju čuvenu bob frizuru i u kancelariji je u 9 sati.

m

Istraživanja pokazuju da je snaga volje najjača ujutru, samim tim i sposobnost da se posao uradi. Kako dan odmiče, organizam se zamara i ova sposobnost opada. Zato je važno da se jutro, najbolji deo dana za produktivnost, iskoristi na pravi način. Kvalitetan san i zdrav doručak su osnova za dobar početak dana, a evo još nekih saveta koji  garantuju lakši rad i veći elan.

  1. Čaša vode nadohvat ruke

Dehidratacija utiče na koncentraciju, pa je važno da tokom dana pijete dosta vode. Probajte i da pre prve šolje kafe ili čaja popijete čašu vode. Još bolja varijanta je čaša tople vode sa malo limuna ili meda. Osim što daje energiju na početku dana, dobro je za detoksikaciju organizma.

  1. Pokrenite telo

5 do 10 minuta istezanja dovoljno je da osvežite telo nakon spavanja i spremniji krenete na posao. Jutarnje vežbanje podstiče endorfin, obezbeđuje kiseonik i utiče na nervni sistem, što znači da ćete imati više energije tokom dana.

  1. Planirajte zadatke i obaveze

Kreiranje plana radnih zadataka i obaveza omogućava veću efikasnost u toku dana. Odvojte desetak minuta ujutru kako biste sastavili listu obaveza, ali i ciljeva jer to može pomoći u svakodnevnoj borbi sa gomilom obaveza i stresnih situacija i poboljšati Vaš biznis plan.

jutro 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s