Od venčanice do prsluka: „Hi-vis“ odeća kroz istoriju

Odeća visoke vidljivosti (high visibility, skraćeno „hi-vis“) koju nose građevinci, putari i drugi radnici sastoji se od odela, a najčešći odevni predmet je prsluk u prepoznatljivoj žutoj ili narandžastoj boji. Međutim, prvi komad„hi-vis“ odeće bila je, verovali ili ne, venčanica!

Istorija odeće visoke vidljivosti seže do Amerike 1930-ih godina kada je Bob Switzer, nakon povrede na poslu, izumeo prvu neonsku farbu mešajući fluorescentne minerale sa lakom za drvo. Novu boju nazvao je „Day-Glo“ zbog efekta sjaja na dnevnom svetlu i isprobao je na venčanici svoje supruge. Ubzo je sa svojim bratom razvio posao prvo prodajući boju za scenske nastupe i filmske plakate, dok se za nju nije zainteresovala vojska i koristila je za uniforme i raspoznavanje vojnika, kao i za slanje signala u Drugom svetskom ratu.

high-viz-1

Braća 1946. godine osnivaju kompaniju Day-Glow Color Corporation. Narednih decenija fluorescentna boja postaje nezaobilazna kada je radna odeća u pitanju, sa zakonima koji propisuju njenu upotrebu. Evropski standard za odeću visoke vidljivosti je EN471. Hi-vis prsluci u Veliku Britaniju stižu 1964. godine i u početku ih koriste železnički radnici. Mašinovođe su se složile da su radnici koji nose ove prsluke uočljiviji, pa su potom ušli u širu upotrebu.

Fluorescentni prsluk sve se češće koristi i u sportu (nose ga motoristi i biciklisti). U Njujorku čak propisi od 2013. godine nalažu da motociklisti koji voze u komercijalne svrhe, kao što su dostavljači hrane, obavezno nose prsluk visoke vidljivosti tokom vožnje.

Kod nas se ovaj deo radne opreme često viđa u javnom gradskom prevozu. Reflektujući prsluk uočljiviji je od legitimacije i ne ostavlja prostor sumnji kome ćete dati novac za kartu.

Upravo je fluorescentni prsluk LYNX jedan od najprodavanijih proizvoda koje nudimo u Patrol PM-u. Ukoliko vam je potrebna odeća visoke vidljivosti  posetite naš sajt i pogledajte ostale proizvode koji će vas zaštititi na radnom mestu.

high-viz-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s