Pravilno sedenje na poslu čuva zdravlje

Dugotrajno sedenje ne utiče negativno samo na kičmu, već na ceo organizam. Mnoga naučna istraživanja pokazuju da sedenje duže od 4 sata tokom radne nedelje može oslabiti mišiće, kao i da utiče na pojavu srčanih problema, gojaznosti ili dijabetesa. Ako posao zahteva višesatno sedenje, važno je da olakšate svom telu tako što ćete sedeti pravilno i smanjiti nepovoljne efekte koje konstantno sedenje izaziva.

sedenje-1

Leđa su ta koja prva stradaju i oni koji u svom radu koriste kompjuter imaju problem sa bolovima u vratu, ramenima i leđima. Pre svega, važno je da stolica bude udobna i da njen naslon bude postavljen tako da pomogne da leđa držite pravo. Visina stolice treba da se podesi individualno kako bi ruke bile u udobnom položaju. Noge treba da budu postavljene pod uglom od 90 stepeni. Dame imaju naviku da prekrštaju noge, što lekari ne preporučuju. Prekrštene noge menjaju položaj tela, smanjuju cirkulaciju, pa ovaj položaj treba izbegavati, koliko je to moguće. Važno je da stopala celom površinom budu na podu, a ne prekrštena ispod stolice.

U redu, podesili ste naslon i visinu stolice i zauzeli pravilan položaj, ali to nije dovoljno. Posebnu pažnju treba obratiti na uređaje koje svakodnevno koristimo: računar i telefon. Monitor neka bude u ravni sa očima jer stalno spuštanje i podizanje glave je naporno. Trudite se da vam laktovi budu na stolu, što znači da ćete tastaturu i miša držati dalje od ivice stola. Na ovaj način olakšaćete svom telu jer nećete vršiti dodatni pritisak na ramena i vrat. Ako vaš posao zahteva stalno korišćenje telefona izbegavajte da ga držite između uha i ramena. Tako opterećujete samo jednu stranu vrata, što na duže staze može izazvati problem sa vratnim pršljenovima.

Kancelarijski posao je naporan upravo zbog stalnog sedenja i zato svakih 20 do 30 minuta treba promeniti položaj, pokrenuti se, ustati ili prošetati.

sedenje-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s