Hi-vis: odeća visoke vidljivosti

high-viz-clothes-1

Najvažniji deo zaštitne opreme koju koriste radnici na otvorenom je odeća visoke vidljivosti („hi-viz“ – high visibility clothes). Ova odeća pomaže im da budu uočljivi na putu i tako budu bezbedni tokom dana, a posebno u noćnim satima.

Odela, pantalone, jakne, majice, kabanice i prsluci visoke vidljivosti šiju se od poliestera, vodopropusni su i paropropusni, jake vidljivosti sa reflektujućim trakama. Ovi modeli izrađuju se u fluoruscentnim bojama zbog bolje uočljivosti, sa varenim šavovima koji su savršeno vodootporni. S obzirom na pomenute karakteristike, ova odeća pruža udobnost i sigurnost onima koji je nose, a zbog reflektujućih i fluorescentih materijala i visok nivo bezbednosti na radu.

Građevinski radnici, radnici u teškoj i lakoj industriji,  saobraćaju, oni koji rade na izgradnji i popravci puteva, mostova, vodovodnih i kanalizacionih cevi i svi oni koji posao obavljaju tamo gde je saobraćaj gust i često opasan, nose upravo hi-viz radnu odeću. Zbog svojih karakteristika koje pružaju sigurnost na otvorenom i dozvoljavaju koži da diše, nije retkost da odeću od ovih materijala koriste i sportisti, kao što su skijaši i biciklisti.

high-viz-clothes

Poliesterski materijali koji se najčešće koriste za izradu odeće visoke vidljivosti su prozračni poliuretan, polarni flis, pleteno poliestersko vlakno i polipamuk, koji predstavlja kombinaciju poliesterskog vlakna i pamuka.

Firma Patrol PM nastoji da kvalitet proizvoda koje nudi bude na visokom nivou, da pružaju maksimalnu zaštitu, ali i udobnost. Fluorescentni prsluk sa reflektujućim trakama koji se zatvara čičak trakom u skladu je sa standardom EN471. Ovaj standard određuje zahteve vezane za zaštitnu odeću, a cilj je da osoba koja nosi ovakvo odelo bude vizuelno uočljiva, ne bi li se brže i lakše detektovala u slučaju opasnosti, kako na dnevnom svetlu, tako i noću pod svetlom farova.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s