Povrede koje vam prete na radu

Radne pantalone i kombinezoni, osim što nude udobnost, pružaju zaštitu od potencijalnih povreda kao što su opekotine i udarci. Kvalitetni materijali i sistem šivenja štite od vode, vetra,kao i od izlivanja kiselina i opasnih tečnosti. Veliku zaštitu obezbeđuje i odeća sa reflektujućim trakama koje povećavaju vidljivost radnika koji je nose. Jakre boje poliesterskih prsluka i odela (žuta i narandžasta) pomažu da radnik bude brzo primećen na putu, dok reflektujuće sive trake pomažu vozačima da pri svetlosti farova primete radnike na velikoj udaljenosti.

Ono što radnika štiti u dobrom radnom odelu su pojačani šavovi, najčešće vareni, koji štite od vode, mnogo džepova za odlaganje alata, štitnici za kolena i patent zatvarači pomoću kojih se odelo lako oblači i skida.

Kapa glavu čuva, godinama govore stariji, a oni koji rade poslove u kojima je zaštitna oprema neophodna znaju da dobar šlem čuva život. Zaštita glave je vrlo važna i to ne samo kako bi se sprečio potencijalni pad nekog predmeta. Adekvatni šlemovi će sprečiti da se kosa umrsi u neku mašinu i dovede do povrede, pomoći će da se izbegne curenje neke hemikalije,  ali će pružiti i odličnu zaštitu od sunca i UV zračenja tokom letnjih meseci. U zavisnosti od delatnosti koja se obavlja, šlemovi se prave od različitih materijala, mogu biti podesive veličine, sa ventilacijom, sa vizirom itd.

povreda-1

Šake su glavni alat radnika u mnogobrojnim delatnostima. Dobri majstori i radnici oslanjaju se na svoje šake u poslu i zato treba da posebno vode računa o njihovoj zaštiti. Šakama ostvarujemo prvi kontakt sa drugima i predmetima u našem okruženju, stoga je važno da ih na pravi način zaštitimo. Povrede koje zaštitne rukavice mogu da spreče ili umanje su: ogrebotine, vibracije, veoma visoke ili niske temperature, zračenje, hemijski uticaji i posledice dužeg potapanja šaka u vodi.  U zavisnosti posla koji se obavlja treba koristiti namenske rukavice koje mogu biti kožne, hemijske, elektroizolacione, tekstilne, slojevite, kombinovane…

Oko je jedan od najosetljivijih organa i zaslužuje posebnu pažnju. Zaštitne naočare i maske štite oči od gasova, prskanja vode ili opasnih tečnosti, pare, prašine. Dovoljna je i najmanja čestica da dođe do oštećenja, a veća i oštrija može da dovede i do gubitka vida. Naočare otporne na udarce, ogrebotine, sa UV filterom, podesive širine, protiv odsjaja, sa bočnom zaštitom, bistre ili u boji, izbor je veliki i treba pažljivo odabrati model namenjen određenoj delatnosti.

Radnici na gradilištu i svi oni koji rade sa glasnim mašinama izloženi su jakim i intenzivnim zvukovima koji prouzrokuju otećenje sluha. Buka je veliki neprijatelj savremenog čoveka, o kome ne razmišljamo dovoljno. Čak i kratkotrajan, ali jak zvuk utiče na zdravlje. Zaštitne slušalice i čepići za uši koriste se u različitim granama industrije i proizvode se u različitim modelima, a neki su predviđeni za nošenje tokom celog radnog vremena. Kada se rad obavlja u naročito bučnoj sredini (120 dB i više) preporučuje se nošenje dvostruke zaštite, tj. i slušalica (antifona) i čepića. Najveće ublažavanje koje pruža nošenje dvostruke zaštite je oko 40 dB.

povreda-2

Dotok kiseonika u sredinama gde je velika zagađenost ili gde ima mnogo pare, gasova i prašine obezbeđuju zaštitne maske, respiratori i filteri. Nedostatak daha, šištanje i bol u plućima samo su neki od simptoma koji nastaju usled izloženosti štetnim gasovima i materijama. Kako bi se to sprečilo radnici treba da koriste sredstva za zaštitu disajnih puteva. Treba imati u vidu koncentraciju opasnih supstanci, dužinu radnog vremena i svojstva samog respiratora ili maske, ne bi li se napravio dobar izbor zaštitnog sredstva.

Mislite preventivno i zaštitite se od glave do pete. Patrol PM nudi vam veliki izbor različitie zaštitne opreme: http://www.patrol.co.rs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s