Istorija polo majice

Neprevaziđeni odevni predmet za muškarce, polo majica može da se nosi u gotovo svakoj prilici. Klasična polo majica izrađena je od pamuka, ili kombinacije pamuka i poliestera, ima kratke rukave, kragnu i dva do tri dugmeta ispod vrata. Često može imati logo, pa je zato odličan izbor za radnu ili reklamnu odeću. Interesantnija od obične majice sa okruglim ili „V“ izrezom pruža udobnost onima koji je nose. Ukoliko izbegnete jarke boje i reklamna obeležja, dobijate kvalitetan i praktičan odevni predmet, lak za kombinovanje i poželjan u mnogim prilikama.

polo

Veoma popularne, nose ih širom sveta i muškarci i žene, polo majice kriju interesantnu priču o svom nastanku. Mnogi su čuli da je čuveni teniser Rene Lakost (1904-1996) otkrio polo majice. Međutim, njihova istorija je duža. Sve je počelo krajem 19. veka u kolonizovanoj Indiji u vreme sve veće popualrnosti polo sporta. Igrači su tada nosili odeću koja je podsećala na tradicionalnu nošnju od debelog pamuka dugih rukava i koja nije bila preterano udobna. Kako im ne bi smetala, kragnu su kopčali uz pomoć dugmadi za košulju. Ovu ideju preuzeo je John E. Brooks i primenio je u Americi, u svojoj kompaniji Brooks Brothers. Smatra se da je njihov model košulje, čija se kragna kopča za samu košulju, jedan od najkopiranijih odevih predmeta, dok oni tvrde da je taj model originalni polo model.

polo-1

Ipak, najzaslužniji za moderan izgled polo majici, kakve se i danas nose širom sveta, jeste Rene Lakost. U ranim godinama uniforma tenisera sastojala se od belih pantalona i bluze dugih rukava koje su obično nosili podvijene do laktova. Tada broj jedan u belom sportu, Lakost je rešio da osmisli alternativnu odeću koja će biti udobnija. Uveo je majice kratkih rukava sa prepoznatljivom kragnom i novom tehnologijom tkanja pamuka. Reč je o „pike“ načinu tkanja koji omogućava koži da lakše diše. Sasvim je moguće da je polo majica, koju je u tenis uveo Rene Lakost, prvi brendiran komad sportske odeće. Lakost je bio poznat po nadimku Krokodil, pa je logo ove životinje prišio na levu stranu grudi. Od 1951. godine ove polo majice prodaju se i u drugim bojama. Još jedna teniska legenda, Fred Peri, počinje sa proizvodnjom svojih polo majici po uzoru na „Krokodila“. Mnogi smatraju da je Peri ovom modelu majice otvorio vrata ka modi.

polo-2

U istoriji polo majice svoje mesto ima i veliko ime iz sveta mode, američki dizajner Ralf Loren. On im je udahnuo nonšalantni, ali sofisticirani duh svakodnevne odeće i učinio ih bezvremenim.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s