Vreme novogodišnjih odluka

odluke-1

Zdravija ishrana, više fizičke aktivnosti, manje alkohola i cigareta, veća darežljivost i manje nerviranja neke su od najpopularnijih novogodišnjih odluka koje sebi postavljamo dok ispraćamo staru i, puni nade, dočekujemo Novu godinu.

U zapadnom svetu tradicija donošenja novogodišnjih odluka je česta, a ima i veoma duboke korene.

Veruje se da su još Vavilonci davali obećanja bogovima da će se ponašati bolje i da će vratiti dugove i pozajmljene stvari. Stari Rimljani su svoja obećanja da će svake naredne godine biti bolji davali bogu Janusu, po kome je mesec januar dobio naziv.

Ovaj običaj je ostao, ali su se odluke promenile. U današnje vreme mnogi sebi požele da u narednoj godini manje vremena provode na društvenim mrežama, a više sa porodicom i prijateljima, da pronađu bolji posao, da se manje izlažu stresu, da više putuju, nauče neki nov jezik ili savladaju novu veštinu, da više štede i investiraju novac…

Međutim, često se desi da se malo od tih odluka zaista i realizuje. Možda nerealne, možda nedovoljno određene, treba se dobro fokusirati na prioritete kako na poslovnom, tako na privatnom planu i svoje odluke zapravo i ostvariti u godini koja je pred nama.

odluke-3

Za početak, sami odredite šta vam je važno i šta želite da menjate u svom životu. Nije važno da udovoljite drugima već da sami budete zadovoljni (svojim navikama, ishranom, kilažom, društvenim statusom…). važno je da odluke budu realne, ostvarive i zasnovane na jasnom planu kako biste ih i ispunili. Potom, odluku stavite na papir, kao i način kako da je realizujete. Ukoliko želite da od 1. januara počnete da se hranite zdravije, nije dovoljno da tu formulaciju zabeležite. Dodajte plan koji će vas voditi ka uspehu. Zapišite nedeljni jelovnik, poneki brz, zdrav recept koji ćete pripremati određenim danima. Konkretan plan i pravo u akciju! Nije tako teško, zar ne?

odluke-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s