Bezbednost na radu: na udaru radnici u manjim preduzećima

bezbednost-1

Radnici u malim i srednjim preduzećima izloženi su većim rizicima nego oni u većim i što je preduzeće manje, to je pitanje rešavanja sigurnosti na radu od većeg značaja, pokazuju mnoga evropska istraživanja.

Mala i srednja preduzeća (MSP) smatraju se osnovnim pokretačima privrednog rasta, inovacija, zapošljavanja i socijalne integracije. Podaci pokazuju da je u 2013. godini na mikro preduzeća otpadalo 67,4 % svih radnih mesta u Evropi, što pokazuje da je njihova važnost u evropskoj privredi velika.

Istraživanja pokazuju da su nova mikro i mala preduzeća u SAD-u, koja su propala u roku od jedne ili dve godine, imala prosečnu stopu povreda na radu više od dvaput veću od stope preduzeća koja su opstala više od pet godina. Troškovi nezgoda u malim preduzećima čine 82 % svih povreda na radu i 90 % svih smrtonosnih povreda.

Istraživanje Evropske agencije za zaštitu na radu (EU OSHA) o novim rizicima i onima koji nastaju pokazuje da, što je preduzeće manje, to su izazovi u pogledu rešavanja pitanja sigurnosti i zdravlja na radu od veće važnosti.

Strukturne i organizacijske funkcije rada i zapošljavanja, poslovni odnosi, poslovna raznolikost i prilagodljivost, sposobnosti vlasnika i radnika u takvim malim preduzećima neke su od karakteristika koje otežavaju mikro i malim preduzećima stvaranje i održavanje sigurnog i zdravog radnog okruženja.

bezbednost-2

Drugi faktori koji utiču na upravljanje zdravljem na radu u takvim preduzećima, u poređenju s velikim, uključuju: nemogućnost sprovođenja preventivnih mera zbog nedostatka sredstava, činjenicu da se dobro upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu ne smatra prioritetom i to što procene rizika mogu da zahtevaju velike troškove i komplikovane procedure.

Uticaj ozbiljnih nezgoda u području bezbednosti na radu može da ima katastrofalne posledice za malo preduzeće jer je relativan uticaj nezgode veći u odnosu na onaj u većim preduzećima. Neke od posledica su te što ključni radnici ne mogu lako i brzo da se zamene,  kratkotrajni prekidi poslovanja mogu da dovedu do gubitka klijenata i važnih ugovora, ozbiljna povreda može da dovede do prekida poslovanja zbog troškova u vezi s nezgodom, a čak i male nezgode mogu da udvostruče dužinu odsutnosti zbog bolesti i oporavka.

Ovi podaci pokazuju da je za zdravlje radnika, kao i za uspešno poslovanje i prosperitet firme, ključno dobro upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s