Dugme kroz istoriju

button 1

Malo, ali veoma važno – dugme je nezaobilazan deo košulja, pantalona i kaputa. Osim kao deo odeće, dugmad se viđa i na torbama ili novčanicima i koristi se za dekoraciju. Iako se svakodnevni odevni predmeti teško mogu zamisliti bez dugmića, koji bi delove držali zajedno, u ove svrhe počeli su masovno da se koriste tek u 19. veku.

 

Pre toga, vratimo se unazad jer istorija dugmadi počinje još u doba antičkog Rima i bronzanog doba Kine. Ova dugmad su bila izrađivana od morskih školjki, dok su prva funkcionalna dugmad pronađena u grobnicama mađarskih osvajačkih plemena iz druge polovine IX veka. Nekada su dugmad bila stvar prestiža i dostupna su bila samo eliti, a izrađivala su se od dragog kamenja i ostavljala u nasleđe. Dugmad sa rupicama nastala su u antičkom Rimu, a u Evropu su ih doneli krstaši sa svojih pohoda.

Sa izmenom materijala od kojih se prave, dugmad ulaze u širu primenu i prišivaju se na razne delove odeće. Napoleon Bonaparta je svom krojaču naredio da dugmiće zašije na rukave uniformi kako bi vojnike sprečio da uniformom brišu nos. Danas se dugmad proizvodi najčešće od plastike, drveta i metala.

Dugmići, tako česti i sveprisutni, kod nekih ljudi izazivaju odbojnost, čak i strah. Kumpunofobija je stručan naziv za strah od dugmadi, koji se najčešće javlja u detinjstvu.

Iako je pojava rajsferšlusa u 20. veku negativno uticala na proizvodnju dugmadi, mašinsko prišivanje vratilo je dugmiće na velika vrata i sada se svakodnevno koriste.

button 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s