Zašto je važna lična zaštitna oprema?

Šta je HTZ oprema?

Lična zaštitna oprema (HTZ) štiti korisnika od zdravstvenih ili bezbednosnih povreda na radu. HTZ (Higijensko-tehnička zaštita) oprema obuhvata zaštitnu radnu odeću i obuću, šlemove, rukavice, zaštitne naočare, maske i sve ono što može radnika da zaštiti od povreda i infekcija na radnom mestu.

HTZ oprema namenjena je industrijskim radnicima, pre svega u oblasti građevine, ali i u hemijskoj i prehrambenoj industriji, kao i u poljoprivredi. Ova oprema štiti radnike od opasnosti od hemikalija, toplote, hladnoće, buke, električnog napona, rada na visini itd.

Zašto je važna lična zaštitna oprema?

Rizici nа rаdnom mestu mogu uključivаti povrede plućа (udisаnje dima i zаgаđenog vаzduha), glаve i nogu, (od pаdа mаterijаlа), očiju (od letećih česticа ili prskаnjа аgresivnih tečnosti), sluha (od buke), kože (od kontаktа sа korozivnim mаterijаlima) i tela (od  vibracija, ekstremne toplote ili hlаdnoće).

HTZ oprema smanjuje rizik od povrede od navedenih uticaja, a kako bi se radnici što bolje zaštitili, potrebno je da poseduju zaštitnu opremu koju će na pravilan način koristiti i rednovno proveravati.

Vrste lične zaštitne opreme

Zaštita očiju

Za zaštitu lica i očiju koriste se naočare koje sprečavaju da dim, štetne čestice, tečnosti i prašina dospeju do očiju.  Specijalne naočare štite i od zračenja, a postoje i modeli otporni na ogrebotine i zamagljivanje. U zavisnosti od posla biraju se modeli sa prilagođenim sočivima i stilom štitnika.

101d82e3-a5b0-4484-b8e4-397fb728db87

Zaštita glave i lica

Zaštitni šlemovi i kape štite glavu i ramena od pada ili predmeta koji padaju, kao i od prskanja hemikalija. Ove šlemove karakteriše otpornost na udarce i dobra izolacija. Veća izloženost riziku, kao što su rad na visini, teški građevinski radovi, naftna industrija ili rudarstvo, zahtevaju otpornije šlemove i najveći stepen zaštite. Zaštiti lica namenjeni su viziri, koji, zavisno od namene, štite od toplote, zračenja, udara čestica, prskanja tečnosti, hemikalija i topljenog metala.

Zaštita sluha

Čepovi i zaštitne slušalice (antifoni) štite radnike od povišene buke. Mesta na kojima je nivo buke povišen su aerodromi, kopovi, mašinska postrojenja, gradilišta  sa jakim bušilicama itd. Antifoni imaju podesivu traku da se mogu staviti preko šlema. Čepići se prave od penastog materijala  (poliuretanska pena, mikroguma, silikonska guma) koji se prilagođava uhu.

Zaštita disajnih organa

Prašina, para, magla i gas su najčešći oblici opasnosti za disajne organe na radu. Sitna toksična prašina je 2 i 5 mikrometara, dok je veoma sitna toksična prašina manja od 2 mikrometra. Maske i aparati za disanje najbolja su zaštita radnika koji su izloženi ovim štetnim uticajima. Maske se proizvode sa filterima za različite vrste gasova, ventilom za vazduh, zaštitom od udara, i drugim karakteristikama u zavisnosti od posla. Aparati za disanje koriste se u raznim granama industrije,  a prilikom odabira modela treba voditi računa o primarnom izvoru vazduha, uređaju za upozorenje o padu pritiska, rezervi vazduha i povezivanju sistema.

dust-mask

Zaštita šaka i ruku

Šake su najizloženiji deo tela na koji posebno treba obratiti pažnju. Ruke su često izložene riziku od grebanja, habanja, posekotina, visoke ili niske temperature, hemikalija, vibracija, zračenja… Zaštitne rukavice i rukavi koji pokrivaju deo ruke ili celu ruku nude efikasnu ličnu zaštitu. Različiti poslovi zahtevaju rukavice od različitih materijala, pa tako postoje slojevite i kombinovane rukavice, PVC i nitrilne, rukavice protiv prosecanja, tekstilne, kožne i „free hand“ rukavice, toplootporne, metalne rukavice od nerđajućeg čelika koje koriste mesari, elektroizolacione od prirodnog lateksa i rukavice za zavarivače.

Zaštitna i radna odeća

Radna odeća osim kombinezona, radne bluze i pantalona obuhvata čitav spektar garderobe od kvalitetnih materijala i modernog dizajna, koja je prilagođena potrebama korisnika. Zaštitni prsluci, jakne, majice, košulje, dukserice i  kape proizvode se tako da korisnicima pružaju sigurnost i udobnost, što će omogućiti efikasniji rad.

Zaštitna odeća proizvodi se od savremenih vodonepropusnih, paropropusnih tkanina i materijala koji su otporni  na hladnoću, plamen, tečne hemikalije i otporni na mehanička oštećenja. Osim kvaliteta, u današnje vreme vodi se računa o modelima, kroju i boji zaštitne garderobe, pa radnici svih delatnosti imaju veliki izbor odeće u kojoj će se osećati bezbedno i prijatno.

Zaštitna i radna obuća

Kada je u pitanju radna obuća najvažnije je da bude adekvatno odabrana prema okruženju i vrsti rizika. Zaštitne i cipele i čizme za specijalnu namenu pružaju zaštitu u zavisnosti od svoje namene, pa tako postoje one sa zimskom ili paropropusnom postavom, vodootporne, sa đonom koji je otporan na toplotu, na ulja i naftu ili na proklizavanje, kao i obuća sa čeličnim listom koji je otporan na probijanje, udar ili pritisak. Svaku radnu obuću treba pravilno održavati i redovno proveravati. Kada se pojave oštećenja, treba je zameniti.

l

 

2 thoughts on “Zašto je važna lična zaštitna oprema?

Leave a comment